ВЕСТИ

Обавештење

Датум: 13.04.2020.

obavestenje

Рускоселци сложни против короне: Шију маске, дезинфикују улице и помажу старијим мештанима

Датум: 28.03.2020.

РУСКО СЕЛО- Солидарност, слога, узајамно поштовање, ред и придржавање прописаних мера. Борба против короне ујединила је мештане Руског Села као никада до сада. Наша колегиница истраживала је како се Рускоселци боре против коронавируса.
Заштитне маске већ неколико дана шију чланице удружења жена “Руско Село” и “Јединство”. То чине и мештанке. Дезинфекција села свакодневно се обавља. Млађи Рускоселци помажу старијима у набавци намирница и лекова.
Није све тако горко и чемерно због короне. Стигло је и 78 килограма меда који ће бити подељен старијим мештанима и онима који су лошијег материјалног стања. Допринос је то чланова удружења “Рој”: Борка Благојевића, Саше Петровића, Робија Немета, Александра Петровића, Пере Фехере и Владе Божића. Рада Павловић донирао је 52 килограма меда:
-Придржавамо се свих мера. Не кршимо прописане мере. Само тако можемо да сачувамо наше мештане. Битно је да схватимо да је ситуација озбиљна. Руско Село, по последњем попису, има 2.153 становника од којих 519 мештана старијих од 65 година.
Њих највише чувамо и пазимо, имамо групу волонетера који их свакога дана обилазе , купују им намирнице и лекове. Апелујемо свакодневно да људи који долазе из иностранства морају остати у карантину од 14 до 28 дана, како не би довели у опасност остале мештане- каже Душан Марјановић, председник МЗ Руско Село.
У овим кризним данима најбитнија је изолација и хигијена, прање руку ,али и дезинфекција средине. Сеоске улице свакодневно се дезинфикују натријум хипохлоритом. Паори Миодраг Томаш и Јозеф Чикош , уз велику помоћ Душка Томића и Миле и Срете Драгића, свакодневно дезинфикују улице. Група волонетара од почетка кризног стања обилази најстарије мештане, помажу им у куповини намирница лекова, а често им нахране стоку или живину:
-До 15 сати обиђемо сва домаћинства у којима живе старији наши мештани. Једној баки смо нахранили и напојили живину. Ништа нам није тешко. Спремни смо да помогнемо колико можемо. Тако репортерки нашег портала прича Младен Лазичић који свакодневно са још десетак волонетера помаже старијим Рускоселцима. Вредне жене из сеоског удружења свакодневно шију маске, а врло често путем друштевних мрежа можете да видите оглас где бесплатно нуде маске које шију од куће.
Анико Вујачић Радић и Милана Леринц сашију по неколико десетина маски дневно и бесплатно их деле:
-У просеку, сашијем тридесета кдневно. Све маске истога дана поклоним. Јављају ми се мештани који не могу да их купе или не знају да сашију. Прво сам их ручно шила, а онда сам купила машину како бих могла више маски да сашијем-рекла нам је Милена.
Извор: gradski.online

Обавештење

Датум: 27.03.2020.

Пољопривредници у акцији дезинфекције улица!!! Захваљујемо се породици Драгић и Томић (наравно и возачима трактора: Милану, Миодрагу и Јозефу), хвала на уступању трактора и прскалица за третирање улица

Још један диван гест наших Рускоселаца:

Датум: 27.03.2020.

Још један диван гест наших Рускоселаца:
Удружење пчелара “Рој” данас је нашим мештанима поклонило више од 78 килограма меда. Тегле са слатким производом донете су у просторије месне заједнице и биће подељене суграђанима лошијег материјалног стања. Захваљујемо се свим пчеларима, посебно Борку Благојевићи, Саши Петровићу, Немет Робију, Александру Петровићу, Пери Фехеру и Влади Божићу. Посебну захвалност дугујемо господину Ради Павловићу који је донирао 52 килограма меда. -У овим тешким тренуцима када смо у дефициту са заштитним маскама, рукавицама и осталим средствима, наши мештани показују сложност и солидарност као никада пре. Захваљујемо се вредним женама из Удружења “Руско Село” које вредно шију маске за наше Рускоселце- истиче наш председник МЗ Душан Марјановић. Хвала Вам драги Рускоселци на несебичној помоћи и подршци Месна заједница Руско Село!!!

Обавештење

Датум: 20.03.2020.

Mz Rusko Selo se zalaze da koliko je u nasoj moci pomognemoo, pored organizovanog kol centra smo krenuli sa dezinfekcijom objekata. Apelujemo na nase mestane da postuju preporuke i da ostaju kuci, da se povratnici iz inostranstva jave zavodu za javno zdravlje bez obzira da li su dobili upute na granici ili ne. Budite odgovorni kako prema sebi tako i prema drugima. Deca da se ne okupljaju na igralistu i da se ne grupisu, za dobro njihovih roditelja, baka i deka.
Predsednik MZ Rusko Selo
Dusan Marjanovic

Обавештење

Датум: 21.03.2020.

obavestenje

Обавештење

Датум: 19.03.2020.

obavestenje

Обавештење

Датум: 17.03.2020.

obavestenje

МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД КОРОНА ВИРУСА

Датум: 16.03.2020.

Мере на основу Oдлуке о увођењу ванредног стања.

Датум: Београд, 16. март 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донели су данас, у складу са Уставом, Одлуку о увођењу ванредног стања.
Одлука је ступила на снагу. Од понедељка, 16. марта, у потпуности ће бити обустављен рад предшколских, школских и високошколских установа. До даљег неће радити вртићи, основне и средње школе и универзитети у Републици Србији. Упис деце одвија се нормално, посредством е-Управе:
1. еВртић доступан за целу Србију;
2. еУпис за упис у школе ће бити активан од 1. априла;
3. Пробни тест за малу матуру ће бити урађен путем нове технологије;
4. Настава прелази на наставу на даљину путем РТС3, платформе РТС Планета, као и интернет платформи за учење.
Границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца са боравишном дозволом.
Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Запрећена затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19. Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Републике Италије, Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана.
Увођење ванредног стања не значи да престаје рад у привреди, приватном и јавном сектору. Препоручује се послодавцима да процес рада организују тако да сви који то могу раде од куће. Ако рад од куће није могућ, процес рада треба организовати тако да се строго поштују све хигијенско-техничке мере за спречавање ширења заразе (ограничен број људи у просторији, коришћење заштитних маски и сл).
Влада позива све послодавце у Србије да у максималној мери свим својим запосленима омогуће рад од куће. Веома је важно да у овом тренутку покажемо солидарност и због тога апелујемо на послодавце да се понашају одговорно и имају неопходно разумевање за своје запослене. Ово се посебно односи на грађане чија деце престају да иду у вртиће и школе. Све друге појединости ће бити прецизиране у допунским актима који ће бити усвојени.
Грађани: самоизолација – без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе. Изузеци: када се иде у продавнице и апотеке, за шетање кућних љубимаца, бацање смећа. Препорука за лица старија од 65 година да уопште не излазе напоље, а да за њих све неопходне радње обављају млађи чланови породице.
Јавни саобраћај: укида се ноћни и редукује дневни јавни превоз.
Инспекције: ограничава се повећање цена основних животних намирница и заштитне опреме. Строге казне за подизање цена у време ванредног стања. Могуће је подизање цена само у границама међугодишње стопе инфлације. Још једном апелујемо на наше најстарије суграђане да строго воде рачуна и не излазе из куће и придржавају се свих упутстава зарад очувања сопственог здравља и здравља својих најмилијих.
Влада Републике Србије је у потпуности посвећена борби против ширења вируса COVID-19 , из минута у минут прати развој ситуације у земљи, региону и свету и благовремено ће вас обавештавати о свему и донети све потребне одлуке у циљу очувања вашег здравља.

Ннајуспешнији сениор за 2019 годину.

Датум: 17.02.2020.

Владимир Вујадинов најуспешнији сениор за 2019 годину савате савеза Војводине. Све честитке.

Наши најмлађи фудбалери добили нове дресове!

Датум: 17.01.2020.

Наши најмлађи фудбалери добили нове дресове. Велика захвалноат спонзору, породици Амановић; и њиховом ресторану "Језеро Баја "

Подела пакетића!

Датум: 23.12.2019.

Председник МЗ Душан Марјановић дружио се са нашим малишанима у вртићу и делио им пакетиће